Зарегистрироваться
Seekland Info сообщество взаимопомощи студентов и школьников. / Seekland Info спільнота взаємодопомоги студентів і школярів.

Зовнішнє незалежне оцінювання 2012 року з фізики. Завдання № 3.

Зміст завдання : Маленький камінець, який кинули зі швидкістю \(v_{0}\) під кутом \(\alpha\) до горизонту, летить над дзеркальною поверхнею озера. Визначте швидкість руху камінця відносно його зображення у водному дзеркалі, коли камінець перебуває в найвищій точці своєї траєкторії.

Відповіді до завдання:

А

Б

В

Г

\(v_{0}\sin \alpha\)

\(v_{0}\cos \alpha\)

\(v_{0}\)


Теорія до завдання: Маленький камінець кинуто під кутом α до горизонту зі швидкістю υο. У всіх завданнях на кінематику опором повітря нехтують. Для опису руху необхідно вибрати дві осі координат - \(Ox\) і \(Oy\) (рис. 1). Початок відліку сумісний з початковим положенням тіла. Проекції початкової швидкості на осі \(Oy\) і \(Ox\):
$$ v_{y} =v_{o}\sin{\alpha} $$$$ v_{x} = v_{o}\cos{\alpha} $$
Проекції прискорення:\( g_{ox} = 0;  g_{oy} = -g  \) .


Зовнішнє незалежне оцінювання 2012 року з фізики. Завдання № 3.  

рис. 1

Тоді рух камінеця буде описуватися рівняннями:
$$ x = v_{o}\cos{\alpha}*t $$$$ v_{x} = v_{o}\cos{\alpha}$$$$ y = v_{o}\sin{\alpha}*t   -\frac{gt^2}{2}$$$$ v_{y} = v_{o}\sin{\alpha}*t - gt $$
З цих формул випливає, що в горизонтальному напрямку камінець рухається рівномірно зі швидкістю \( v_{ox} = v_{o}\cos{\alpha} \), а у вертикальному - рівноприскорене (до висоти \( h_{max}  \) - уповільнюється, далі падає на землю - прискорюється).
Траєкторією руху камінеця буде парабола.

Рішення: швидкість руху камінця відносно його зображення у водному дзеркалі, коли камінець перебуває в найвищій точці своєї траєкторії
$$ h_{max}   ;  v_{y} = 0 $$.

Відповідь: А: 0.

Captcha Challenge
Reload Image
Type in the verification code above